Huipputanssija Hanna Karttunen opettaa myös sateenkaaripareja

Kuva: Ville Juurikkala

Tanssimaailman huipulle 1990-luvun alussa noussut Hanna Karttunen on yksi Suomen tunnetuimmista tanssijoista, koreografeista ja opettajista. Hän on urallaan tanssinut showtanssin lisäksi erityisesti latinalaistansseja. 

“Olemme esiintyneet parini kanssa Lontoon Royal Albert Hallissa, Kremlin palatsissa ja monissa muissa upeissa paikoissa. Mutta tanssiessa paikalla ei oikeastaan ole merkitystä – tanssissa syntyy yleisön kanssa jaettava kokemus, joka voi tapahtua vaikka takapihalla”, Hanna kertoo.

Edes loukkaantumiset eivät ole saaneet Hannan intohimoa tanssia kohtaan laantumaan. Tällä hetkellä hän opettaa, tuomaroi, tekee koreografioita ja kirjoittaa tekniikkakirjaa tanssin nostoista. Lisäksi hän suunnittelee parhaillaan tanssitapahtumaa, joka järjestetään elokuussa 2020 Hong Kongissa. 

Tanssia tähtien kanssa jo vuodesta 2004

Hanna oli mukana Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelman kaikkien aikojen ensimmäisellä tuotantokaudella Iso-Britanniassa vuonna 2004. Tällöin ohjelma alkoi BBC-kanavalla nimellä Strictly Come Dancing. 

“Olimme parini Paulin kanssa silloin tanssimaailman huipulla ja meidät oli juuri rankattu ykkösiksi maailmanlistalla. Sinä vuonna Paul kuitenkin päätti, että haluaa lopettaa kilpailemisen kokonaan. BBC lähestyi meitä siis juuri sopivalla hetkellä ja päätimme lähteä mukaan ohjelmaan.”

Ohjelmaformaatti vietiin seuraavana vuonna Amerikkaan nimellä Dancing With the Stars ja Suomeen se saapui vuonna 2006. “Tanssii Tähtien Kanssa on edelleen yksi suosituimmista televisio-ohjelmista, ja se on tehnyt tanssista helposti lähestyttävää. 

Se täytyy kuitenkin muistaa, että se on viihdettä – tanssi on hyvin erilaista ammattitasolla”, Hanna toteaa. 

Kuva: Diana Savich

“Nostan hattua kaikille, jotka ovat hyviä omassa jutussa jollakin tietyllä alalla, ja lähtevät mukaan ohjelmaan. He menevät live-esiintymään muutaman viikon harjoittelun jälkeen. Se ei ole ollenkaan helppoa.”

Edellisen kerran Hanna oli mukana opettajana Italian Tanssii Tähtien Kanssa ohjelmassa vuonna 2018. Tällöin lavalla nähtiin koko kauden ajan same sex -pari, kun muotisuunnittelija Giovanni Ciacci tanssi Raimondo Todaron kanssa. 

“Pääsin seuraamaan parien treeniä viikkojen aikana, ja Ciacci oli todella innokas oppimaan. He tanssivat aluksi siten, että eivät koskeneet ollenkaan toisiaan: joko vierekkäin tai vastakkain. Kun kolmannen viikon jälkeen he tanssivat otteessa, se toi hyvin paljon julkisuutta same sex -tanssille Italiassa.”

Maailman tähtiparien opettaja

Tanssimisen ja esiintymisen lisäksi Hanna toimii myös opettajana: “Tanssin opettaminen innostaa minua todella paljon tällä hetkellä. Kun joku pareistani huomaa tai oppii jotain uutta, on upeaa nähdä se pilke silmissä tai hymy huulilla. Olen maailmalla tehnyt vuosikausia eri parien kanssa yhteistyötä, ja olemme käyneet läpi vaikeitakin hetkiä. Kun niistä pääsee yli ja löytää avaimen, jolla pääsee eteenpäin johonkin suuntaan, se antaa mulle tosi paljon.”

Kuva: Ville Juurikkala

Hanna aloitti Suomen sateenkaaritanssin tähtiparin Santran ja Piian tanssiopettajana noin kuusi vuotta sitten: “Kun tapasin heidät ensimmäistä kertaa, oli täysin selvää, että haluan tehdä heidän kanssaan töitä yhdessä! En ole koskaan ajatellut tanssia sukupuolen kautta. Siinä on kaksi ihmistä, jotka haluavat oppia liikkumaan yhdessä. Toinen vie ja toinen seuraa. Välillä seuraaja auttaa viejää ja toisin päin.

Piia ja Santra ovat vannoutuneita tanssille ja heillä on unelmia. Osa unelmista on jo toteutunut, ja osaa kohti he ovat parhaillaan matkalla. Opettajan on psykologisesti tärkeintä ymmärtää, kuinka paljon voi laittaa pökköä pesään, jotta pari ylittää omat odotuksensa ja pääsee tanssissa etenpäin.” 

Voit lukea lisää Santran ja Piian tanssiurasta täällä:
https://sateenkaaritanssijat-ry.net/2019/10/28/mediatiedote.

“Kun kaksi ihmistä liikkuu tietyn musiikin rytmiin, siitä tulee tanssia. Siinä sukupuolella ei ole mitään merkitystä. Tanssissa on rooli viejälle ja sille, joka seuraa. Molemmille on omat tehtävänsä, jotka pitää hallita, ja sitä kautta siitä tulee paritanssia“, Hanna tiivistää. 

Tänä syksynä Hanna opetti ensimmäistä kertaa myös kokonaista sateenkaariparitanssiryhmää: “Minusta tuntui kuin olisin isoäiti. Olen opettanut ensin Santraa ja Piiaa, ja nyt pääsin tapaamaan pareja, joita he ovat opettaneet. Minulle tuli hirvittävän hyvä mieli. Ryhmästä välittyi valtava halu oppia tanssia. Se päivä inspiroi myös minua suuresti! 

Tajusin, kuinka paljon sateenkaaritanssijoilla on painolastia, jota heidän täytyy tanssiessaan ajatella. Se, että tanssi nähdään niin vahvasti miehen ja naisen välisenä, vaikuttaa monella eri tavalla. Näillä tanssijoilla on kuitenkin niin kova tahto ja halu tanssia paritanssia, että he ohittavat nämä pelot ja tanssivat kaikesta huolimatta.

Sateenkaaritanssijat joutuvat sellaisten asioiden äärelle, joiden äärelle ei pitäisi joutua. Tanssissa on jo ihan tarpeeksi tekemistä ilman sitä, että joutuu taistelemaan oikeuksiensa puolesta. Arvostan Santraa ja Piiaa todella paljon – he ovat aloittaneet sateenkaariparitanssikulttuurin Suomessa.”

Dance is an eternal fire burning within – joka ikisellä, joka haluaa.

Kuva: Diana Savich

Teksti: Susanna Mikander

Kommentointi on suljettu.

A WordPress.com Website.

Ylös ↑