Usein kysytyt kysymykset

Yleistä

Mitä sateenkaaritanssilla tarkoitetaan?

Sateenkaarevuudella tarkoitetaan tässä sitä, että otetaan huomioon sukupuolen ja ilmaisun moninaisuus, ja tanssipari muodostuu viejästä ja seuraajasta, jotka voivat olla mitä tahansa sukupuolta. Tanssiroolin (viejä/seuraaja) voi valita vapaasti ja halutessaan roolia voi vaihtaa vaikka tanssinkin aikana. Tavoitteenamme on, että tanssijat voivat pukeutua oman sukupuoli-identiteettinsä ja ilmaisunsa mukaisesti. 

Tanssinopettajille ja kurssinjärjestäjille

Miten sateenkaarevuuden voi ottaa huomioon paritanssiopetuksessa, ja kurssin/tunnin järjestelyissä?

Opetustilanteessa on hyvä ottaa huomioon, että eri ihmisillä voi olla hyvin erilaisia sukupuoleen ja/tai seksuaalisuuteen liittyviä identiteettejä, eikä päällepäin usein voi arvata, kuinka henkilö itsensä kokee tai haluaa tulla puhutelluksi. Siksi suosittelemme käyttämään tunneilla viejä/seuraaja -termejä miehet/naiset -jaottelun sijaan, kun esimerkiksi puhutaan tanssirooleista tai askelkuvioista. Yleisesti ryhmään viitatessa voit puhua esimerkiksi tanssijoista. Jos ryhmä jaetaan kahtia, jaon voi tehdä roolin mukaan sukupuolijaon sijasta (esim. ”viejät tuonne ja seuraajat tänne”).

Jos kurssikielenä on esimerkiksi englanti tai ruotsi, opettajan voi kurssin alussa olla huomaavaista mainita, että tanssijat voivat tulla henkilökohtaisesti juttusille, mikäli jollakulla on henkilökohtaisia toiveita puhutteluun, esim. pronomineihin liittyen. Näin luot turvallista tilaa kaikille osallistujille.

Tanssikoulun tiloissa voi kiinnittää huomiota esim. wc- ja pukuhuonetiloihin. Voisivatko ainakin vessat olla kaikille yhteisiä mies-/naisjaottelun sijaan? Joillain saleilla on ollut myös hyvin toimiva kaikille yhteinen pukuhuonetila. 

Kaikista tärkeintä lienee kuitenkin yleinen hyväksyvä tunnelma ja arvojen esille tuominen myös esimerkiksi nettisivuilla jne. Tuntuu aina turvallisemmalta hakeutua kurssille, kun jo kuvauksesta selviää esimerkiksi se, että tunneille voi tulla sellaisena kuin on, eri tanssirooleissa tanssiminen ei katso sukupuolta, vaan esim. kaikki voivat opetella sekä viemistä ja seuraamista, tai roolin voi itse valita. 

Jotta kaikki viihtyvät tanssikurssilla, on erityisen tärkeää, että opettajat seisovat itse arvojen takana, ja jos esim. homo- tai transfobiaa ilmenee oppilaiden taholta, siihen puututaan heti. 

Tanssikurssit

Järjestääkö yhdistys tanssikursseja?

Yhdistys järjestää tällä hetkellä sateenkaarevia kilpatanssikursseja Helsingissä. Kannattaa seurata nettisivujemme Ajankohtaista-osiota (https://sateenkaaritanssijat-ry.net/ajankohtaista/) ja sosiaalisen median kanaviamme, jossa tiedotamme tulevista kursseista. 

Omien kurssiemme lisäksi mainostamme mielellämme kaikkia sateenkaarevia tanssikursseja Helsingissä sekä muualla, joten mikäli olet huomannut sellaisen tai järjestät itse kurssia niin olethan meihin yhteydessä! 

Pari- ja kilpatanssia voi harrastaa myös tanssiseuroissa ja kursseilla, joita on runsaasti eri paikkakunnilla. Esimerkiksi Suomen Tanssiurheiluliiton alaiset tanssiseurat valmentavat kilpatanssiin, ja jotkut seurat tarjoavat myös sateenkaarevia kursseja. 

Onko yhdistyksellä tulossa tiiviskursseja tai kokeilutunteja?

Tiiviskurssit ja kokeilutunnit ovat kiva tapa tutustua (pari)tanssin maailmaan! Otamme mielellämme vastaan toiveita tiiviskursseihin ja kokeilutunteihin liittyen. Voit tulla myös mukaan järjestämään unelmiesi tapahtumaa tai tiivaria!

Pyrimme järjestämään kokeilutunteja tanssitapahtumiemme alkuun, joten kannattaa katsoa tapahtumiemme kuvaukset, että onko alkuun tulossa opetusta. Kuulemme mielellämme myös ehdotuksia hyvistä opettajista, joita voisimme kysyä eri tanssilajeja opettamaan.

Voiko kurssille tulla ilman paria?

Yleensä monillekin kursseille, erityisesti alkeiskursseille tai kokeilutunneille voi tulla ilman paria, mutta tämä riippuu kurssista ja sen järjestäjästä. Tarkista siis tapahtuman kuvaus tai ota yhteyttä järjestäjään. Yhdistyksemme kilpatanssin jatkokurssilla emme tee parinvaihtoa, joten suosittelemme omaa paria.

Mistä voisin etsiä paria?

Yhdistyksellä ei ole (ainakaan vielä) varsinaista paripörssiä, mutta aktiivisilta jäseniltä voi kysyä, onko heillä tiedossa paritonta seuraajaa/viejää. Voit lisäksi kysyä Facebookin Sateenkaaritanssijat-ryhmässä, olisiko joku vailla paria tai halukas lähtemään pariksi jollekin tietylle kurssille. Moniin alkeiskursseihin voi myös osallistua ilman paria, ja tanssia jonkun toisen parittoman kanssa.

Tanssitapahtumat

Millaista Sateenkaaritanssijat ry:n tansseissa on?

Tanssitapahtumiemme tavoite on toivottaa kaikki tervetulleeksi (pari)tanssin pariin ja tarjota turvallisempaa tilaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Tapahtumiin voi osallistua tanssitaidosta riippumatta ja kaverit saa ehdottomasti ottaa mukaan. Tapahtumissamme ei ole myöskään lavatansseissa nähtyjä hakurivejä, vaan kuka tahansa voi hakea toista tanssimaan. Useimmiten tapahtumissamme on myös aloittelijoille sopivia opetustuokioita, jotta kaikilla olisi rohkeutta lähteä tanssiparketille.

Jotta kaikilla olisi mukava olo tansseissa, olemme luoneet tapahtumiamme varten tanssietiketin: https://sateenkaaritanssijat-ry.net/tanssietiketti-2/ . Tutustuthan siihen, kun olet tulossa ensimmäistä kertaa tapahtumiimme.

Milloin on tulossa seuraavat tanssit?

Tiedotamme kaikista tapahtumista nettisivujemme Ajankohtaista-osiossa, sähköpostilistallamme (jäsenille), Facebook- ja Instagram-sivuillamme.

Viestintä

Mitä viestintäkanavia yhdistyksellä on?

Sateenkaaritanssijat ry:n tiedotusta voit seurata alla olevissa kanavissa:

Nettisivut: https://sateenkaaritanssijat-ry.net/

Sähköpostilista (vain jäsenille)

Facebook: https://www.facebook.com/sateenkaaritanssijat/ 

Instagram: https://www.instagram.com/sateenkaaritanssijat_ry/ 

Lisäksi Facebookissa on ryhmä Sateenkaaritanssijat, joka ei ole varsinaisesti yhdistyksen hallinnoima, vaan se on avoin kaikille sateenkaariparitanssin harrastajille ja aiheesta kiinnostuneille. Ryhmässä voi vapaasti tiedottaa ryhmän seinällä tanssiin liittyvistä tapahtumista, lavatansseista, kursseista, kilpailuista jne. ja ehdottaa yhteisiä tapaamisia tanssin merkeissä. Myös muu aiheeseen liittyvä keskustelu on suotavaa!

Mainostaisitteko kurssiani/tapahtumaani?

Mielellämme! Viestintätiimimme toivoo, että luot mainostusmateriaalin (kuvan, kuvatekstin) mahdollisimman pitkälle itse. Mainostettavan asian on jollain tapaa liityttävä tanssiin ja sateenkaarevuuteen, sillä nämä ovat asioita mitä sosiaalisen median seuraajamme meiltä odottavat. Voit myös mainostaa itse Facebookissa Sateenkaaritanssijat-ryhmässä.

Jäsenyys

Miten liityn jäseneksi?

Meidän jäseneksi voi liittyä nettisivuillamme Liity jäseneksi -kohdassa: https://sateenkaaritanssijat-ry.net/liity-jaseneksi/ . Saat vahvistuksen sähköpostiisi, kun liittymispyyntösi on käsitelty. Käsittelemme pyynnöt yleensä muutaman päivän kuluessa.

Mitä jäsenyyteen kuuluu?

Jäsenyys on ennen kaikkea arvokas tapa tukea toimintaamme, mutta tarjoamme mahdollisuuksien mukaan jäsenillemme myös etuja järjestämistämme tapahtumista ja kursseista. Jäsenet saavat myös sähköpostitiedotteemme tulevista tapahtumista.

Onko jäsenyys maksullinen?

Jäsenyydessämme on pieni vuosimaksu, ja kunkin vuoden jäsenmaksu päätetään vuosikokouksessa. Kuluvan vuoden jäsenmaksun suuruus lukee liittymislomakkeen yhteydessä. Jäsenmaksulla tuet vaikutustoimintaamme ja tapahtumien järjestämistä. Tapahtumamme ovat avoimia kaikille, joten sinun ei tarvitse olla jäsen osallistuaksesi tapahtumiimme.

Mistä tiedän, olenko jäsen?

Meillä ei ole tällä hetkellä jäsenkorttia jäsenillemme, mutta voit huomata jäsenyytesi sähköpostistasi. Lähetämme tällä hetkellä ainoastaan jäsenillemme tiedotteita sähköpostitse, joten jos olet saanut meiltä sähköpostitse tietoa tapahtumista, olet meidän jäsen. Voit myös ottaa meihin yhteyttä nettisivujen kautta https://sateenkaaritanssijat-ry.net/ota-yhteytta/ tai sähköpostitse sateenkaaritanssijat@gmail.com ja varmistaa asian.

Miten voin poistaa jäsenyyteni?

Ota meihin yhteyttä nettisivujen kautta https://sateenkaaritanssijat-ry.net/ota-yhteytta/ tai sähköpostitse sateenkaaritanssijat@gmail.com niin poistamme jäsenyytesi.

A WordPress.com Website.

Ylös ↑