MEDIATIEDOTE 28.10.2019

Suomen Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmassa nähdään ensimmäistä kertaa samaa sukupuolta olevat tanssiparit

Huippusuositussa Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmassa (TTK) tehtiin sunnuntaina 27.10.2019 historiaa suorassa televisiolähetyksessä, kun julkkikset arpoivat itselleen uudet parit yhden viikon ajaksi. Ensimmäistä kertaa ohjelmassa tanssii mies- ja naispari: valokuvaaja Meeri Koutaniemi sai parikseen Katri Mäkisen ja näyttelijä Christoffer Strandberg Matti Puron.

Viime tuotantokaudella Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmassa vaihdettiin myös pareja viikoksi. Tällöin valinnan tekivät tuomarit. Parinvaihtoviikko oli menestys erityisesti oppimisen kannalta, joten se otettiin mukaan ohjelmaan myös tänä vuonna. Viikko huipentuu sunnuntaina 3.11.2019 suorassa lähetyksessä.

Samaa sukupuolta oleva pari ei TTK:n kansainvälisessä historiassa ole mitään uutta: Italian Tanssii Tähtien Kanssa ohjelmassa nähtiin vuonna 2018 lavalla koko kauden ajan same sex -pari, kun muotisuunnittelija Giovanni Ciacci tanssi Raimondo Todaron kanssa. Voit lukea lisää aiheesta Hanna Karttusen haastattelusta.

TTK:n parinvaihtoviikko nostaa esille same sex -ja sateenkaaritanssia

Viime sunnuntain lähetyksessä tuomari Jukka Haapalainen toivoi, että samaa sukupuolta olevat parit eivät lyö leikkiä lekkeriksi. Tästä tuskin on vaaraa, koska same sex -tanssikulttuuri on Suomessa jo huipputasolla.

Sateenkaaritanssin suomalaiset tähdet Santra Rinne ja Piia Korpi aloittivat same sex -kilpatanssin jo 2000-luvun alussa. Tanssiurheiluliiton säännöissä kuitenkin sanotaan, että kilpapari muodostuu miehestä ja naisesta, joten Santra ja Piia lähtivät kisaamaan ulkomaille.

Berliinissä yli 10 vuotta sitten ensimmäiset kilpailut yhdessä tanssinut pari on nykyisin naimisissa ja saavuttanut urallaan muun muassa Euroopan mestaruuden 10-tanssissa vuonna 2014 sekä sijoittunut toiseksi latinalaistanssien Euroopan mestaruus- ja maailmanmestaruuskilpailuissa. Lisäksi Santra ja Piia ovat kilpailleet Blackpoolin legendaarisissa tanssikilpailuissa Britanniassa yhdessä muiden ammattilaisten kanssa.

Vaikka Santra ja Piia eivät saa kilpailla Suomessa rakastamassaan lajissa, he harjoittelevat kotimaan kärkinimien kanssa ja saavat huippuvalmennusta myös kansainvälisiltä opettajilta. Paria ovat opettaneet vuosien varrella muun muassa suomalaiset huippuopettajat Hanna Karttunen, Markku Siltala ja Harri Antikainen

Lisäksi useat tunnetut kansainväliset kilpatanssimaailman tähdet, kuten Franco Formican, Sergey Surkovin ja Anna Melnikova ovat opettaneet Santraa ja Piiaa. Tällä hetkellä pari edustaa tanssiseura Vakitaa ja heidän päävalmentajanaan toimii Jarmo Nuutinen.

Same sex -ja sateenkaariparitanssi ovat Suomessa kasvavia lajeja

Kilpailemisen lisäksi Santra ja Piia ovat ammattitanssinopettajia. He siirtyivät Tampereelta Helsinkiin vuonna 2014 ja alkoivat tarjota ensimmäisinä Suomessa sateenkaariparitanssikursseja. Kuluneiden vuosien aikana he ovat järjestäneet useita tiiviskursseja ja workshoppeja.

Lisäksi opetusohjelmassa on alusta asti ollut mukana viikottain järjestettäviä ryhmätunteja eritasoisille tanssijoille. Tällä hetkellä sateenkaaritanssin alkeis- ja jatkokurssit kokoontuvat Kaapelitehtaalla ja uusia kursseja sekä viikkoryhmiä järjestetään kysynnän mukaan. Mukaan toimintaan pääsee laittamalla sähköpostia osoitteeseen santraandpiia1@gmail.com.

Harrastajamäärien jatkuva kasvu sekä yhteistyössä Vantaan kilpatanssijoiden kanssa järjestetty kansainvälinen sateenkaareva Nordic Open 2018 -tanssikilpailu johtivat Sateenkaaritanssijat ry – Rainbow Dancers Finland yhdistyksen perustamiseen vuonna 2018.

Yhdistyksen tavoitteena on mahdollistaa sateenkaarevia tanssiharrastusmahdollisuuksia sekä edistää ja kehittää same sex -paritanssia Suomessa.

Näkyvyyttä same sex -tanssille Santra ja Piia toivat viime keväänä myös osallistumalla BBC:n suosittuun The Greatest Dancer ohjelmaan. Esiintyminen löytyy Youtubesta: https://www.youtube.com/watch?v=fIobEhViPK8

Lisätietoa

Same sex -tanssissa parin voivat muodostaa myös samaa sukupuolta olevat tanssijat. Sateenkaaritanssissa sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta edustavat tanssijat voivat tanssia vapaasti kenen kanssa haluavat.

Tanssiessa käytetään naisen ja miehen sijaan termejä ”viejä” ja ”seuraaja”. Lisäksi seuraajan ja viejän roolia saa vaihtaa kesken tanssin tai tanssien välillä.

Sateenkaari- ja same sex -tanssissa pukusääntöjä ei ole määritelty tarkasti, joten parit voivat valita omat asunsa, kunhan ne sopivat tapahtuman luonteeseen ja etikettiin.

Sateenkaaritanssijat ry – Rainbow Dancers Finland on vuonna 2018 perustettu yhdistys, jonka tavoitteena on mahdollistaa sateenkaarevia tanssiharrastusmahdollisuuksia sekä edistää ja kehittää same-sex paritanssia Suomessa. Lisäksi yhdistys järjestää eri yhteistyökumppanien kanssa kaikille avoimia tansseja ja kansainvälisiä kilpailuja. Mukana toiminnassa on tällä hetkellä noin 60 jäsentä. 

Jäseneksi liitytään lähettämällä sähköposti osoitteeseen sateenkaaritanssijat@gmail.com. Kerro viestissä nimesi ja kotipaikkakuntasi. Tämän jälkeen sinut lisätään sähköpostilistalle, jossa tiedotetaan tulevista tapahtumista, yhdistyksen kokouksista ja muista tanssimeiningeistä. Jäseneksi liittyminen on toistaiseksi ilmaista.

Lisätiedot ja yhteydenotot

Santra Rinne ja Piia Korpi: santraandpiia1@gmail.com
Sateenkaaritanssijat ry: sateenkaaritanssijat@gmail.com

Sateenkaaritanssijat ry:n nettisivut: sateenkaaritanssijat-ry.net
Facebook: www.facebook.com/sateenkaaritanssijat
Instagram: www.instagram.com/sateenkaaritanssijat_ry.

Lue lisää

Huipputanssija Hanna Karttunen opettaa myös sateenkaaripareja (Sateenkaaritanssijat 29.10.2019)

Suomen Tanssii Tähtien kanssa -ohjelman historian ensimmäinen mies- ja naispari nosti same sex -tanssin hetkessä koko kansan tietoisuuteen (Sateenkaaritanssijat 8.11.2019)

Tanssipari joka ei kaikille kelpaa – ”Sukupuolen ilmaisu lattialla on monipuolista” (YLE 4.12.2016) https://yle.fi/urheilu/3-9326804

Santran ja Piian ei anneta kisata rakastamassaan lajissa Suomessa – saivat säännöstä tarpeekseen ja lähtivät ulkomaille: Briteissä show oli jymymenestys (Iltasanomat 20.1.2019)
https://www.is.fi/viihde/art-2000005971982.html

Koonnut: Susanna Mikander

Kommentointi on suljettu.

A WordPress.com Website.

Ylös ↑