Kannatamme vakio- ja latinalaistanssikilpailujen tanssiparia koskevaa sääntömuutosehdotusta

Suomen Tanssiurheiluliitto järjestää vakio- ja latinalaistanssien kilpailusääntöjä käsittelevän kokouksen 22.11.2020. Tanssiurheiluseura Vakita ry on jättänyt kokoukselle sääntömuutosehdotuksen, jossa ehdotetaan, että nykyisissä säännöissä oleva kohta “Tanssiurheiluparin osapuolten on oltava eri sukupuolta.” poistetaan. Sateenkaaritanssijat ry haluaa osoittaa tukensa tälle ehdotukselle.

Tämän edellä mainitun säännön ulkopuolelle jääville pareille kilpailumahdollisuuksia Suomessa on vähän. Euroopassa ja muualla maailmassa sopivia, usein same-sex kilpailuiksi kutsuttuja kilpailuja järjestetään, mutta näissä kilpailuissa kilpailemista rajoittavat korkeat matkustuskustannukset. Kuinka moni uskaltaa lähteä kokeilemaan kilpailemista, kun ensimmäinenkin kilpailu vaatii usein loman, lennot ja hotellin? Harrastamisen kynnys on korkea.

Viimeisen viiden vuoden aikana ainakin 30 paria Suomesta on osallistunut kansainvälisiin same-sex tanssikilpailuihin. Harrastajia ja Suomessa kilpailemisesta kiinnostuneita on varmasti vielä enemmän.

Moni same-sex kilpailuissa kilpailevista pareista käy samoissa ryhmissä, heillä on samoja valmentajia ja he tanssivat samoja tansseja kuin muutkin suomalaiset parit. Osa näistä pareista kuuluu Tanssiurheiluliiton alaiseen tanssiseuraan ja maksaa seuran jäsenmaksua, mutta heillä ei ole oikeutta kilpailla.

Avoimemmat säännöt toisivat kaikille helpotusta parin etsintään ja loisivat tasavertaisuutta harrastajien välille. Monelle oman puolison tai kumppanin kanssa harrastaminen on tärkeää. 

Suomessa Rock n’ Swing – tansseissa vastaava sääntömuutos on astunut voimaan elokuussa 2019, ja muualla maailmalla esimerkiksi Yhdysvalloissa National Dance Council of America on ottanut sukupuolineutraalit säännöt käyttöön vakio- ja latinalaistansseissa syyskuussa 2019.

Meidän mielestämme tanssin ja kilpailemisen pitäisi olla tasapuolisesti mahdollista omasta tai tanssiparin sukupuolesta riippumatta.

Tutustu lisää:

Suomen Tanssiurheiluliiton vakio- ja latinalaistanssien kilpailusäännöt

European Same-Sex Dance Association  

Sateenkaaritanssijat ry:n nettisivut

Sateenkaaritanssijat kisalattioilla -paneelikeskustelun yhteenveto

Vantaan kilpatanssijat ry (Vakita)

Sateenkaaritanssijat ry – Rainbow Dancers Finland on vuonna 2018 perustettu yhdistys, jonka tavoitteena on mahdollistaa sateenkaarevia tanssiharrastusmahdollisuuksia sekä edistää ja kehittää same-sex pari- ja kilpatanssia Suomessa. Lisäksi yhdistys järjestää eri yhteistyökumppanien kanssa kaikille avoimia tansseja ja kansainvälisiä kilpailuja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

A WordPress.com Website.

Ylös ↑