Kannanotto Suomen Lavatanssi Yhdistys ry:n kilpailusääntöihin

Sateenkaaritanssijat ry otti 22.3.2020 kantaa Suomen Lavatanssi Yhdistys ry:n kilpailusääntöihin:

Hyvä Suomen Lavatanssi Yhdistys ry

Suomen Lavatanssi Yhdistys ry tekee tärkeää työtä säilyttääkseen lavatanssikulttuuria ja -perinteitä. Toivotatte kaikki rohkeasti mukaan kokeilemaan tanssimista ja kisaamista, mutta toisaalta kilpailusäännöissänne mainitsette, että ”Parin osapuolten on oltava eri sukupuolta.” (https://www.suomenlavatanssicup.com/cup_info/cup_saannot_2020)

Haluamme herättää teidät pohtimaan tuon säännön tarpeellisuutta. Tanssilavoilla, lavatansseissa niin kuin muussakin paritanssissa on useasti havaittavissa epätasapaino naisten ja miesten määrän välillä. Samoin tanssikursseilla seuraajat saavat useasti odotella vuoroaan, sillä miesviejien määrä on monesti kovin vähäinen. 

Tänä päivänä on jo yleistä, että myös naiset harjoittelevat viejän roolia ja miehet seuraajan roolia. Tämä mahdollistaa tanssimisen ja harjoittelemisen ilman pakollisia sukupuolittuneita rooleja ja kaikki sukupuolestaan ja seksuaalisesta suuntaumuksestaan huolimatta pääsevät osaksi tanssiharrastuksia. 

Suomen Rock’n’Swing -kilpailusäännöistä on vuosi sitten poistettu viittaukset mieheen ja naiseen muodostamassa tanssiparia, mikä on avannut tanssijoille uusia mahdollisuuksia. Sateenkaaritanssi tai same-sex-tanssi on yleisempää jo muualla maailmassa, mutta myös Suomessa harrastajamäärät ja kiinnostus kasvavat.

Toivoisimmekin, että pohtisitte kilpailusääntöjänne ja edellä mainitun sukupuolta koskevan rajoituksen poistamista. Vaikka lavoilla ilmapiiri ja tavat ovatkin avoimempia, on tärkeää että keskenään samaa sukupuolta olevat parit voivat myös kisata yhdenvertaisina muiden parien rinnalla. On tärkeää, että kaikki, jotka haluavat kehittyä lajissa ja testata osaamistaan kilpailemalla, voivat sen tehdä riippumatta siitä, mitä sukupuolta tai seksuaalista suuntautumistaan edustavat. Samalla muutos säännöissä mahdollistaisi kilpailemisen monille naisille, jotka eivät ole löytäneet miespuolista kilpaparia. Mikäli myös seuraavia sukupolvia halutaan täyttämään niin tanssi- kuin kisalattioita sekä pitämään tätä upeaa lajia hengissä, olisi aika katsoa lavatanssikulttuuria vapaammasta ja väljemmästä perspektiivistä, jossa jokainen pari mihinkään ominaisuuteen katsomatta voisi tanssia ilolla ja vapautuneesti tasa-arvoisessa ilmapiirissä niin lavalla kuin kilpailuissakin. 

Yhteistyöterveisin,

Sateenkaaritanssijat ry

Kommentointi on suljettu.

A WordPress.com Website.

Ylös ↑